2018 – Documentaire-serie – (6 x 35 min)

For centuries the Dutch have collected specimen around the globe in an attempt to index all life. This heritage is stored in a tower which is not publicly accessible. This TV series shows this historic collection of Naturalis and how it informs researchers working today. I designed the credits and the text animations – in the vein of old archival books – you see throughout the episodes.

Waarom begin je aan een verzameling van ongeveer alles? Waarom ga je door met verzamelen als je meer dan 42 miljoen objecten hebt? En waarom zou je er überhaupt aan beginnen? Marcel Musters probeert dat uit te zoeken. We gaan daarom vanuit Leiden op reis naar het koninkrijk Bhutan. (link)

In Leiden liggen vier miljoen stukjes van planten opgeslagen. Elk blad, elke tak is geplakt op zijn eigen papiertje, met zijn eigen beschrijving. Wereldwijd zijn er duizenden van dit soort herbaria, maar nog steeds zijn lang niet alle planten opgeplakt of beschreven. Het herbarium in Leiden is bijzonder. Hier werd, nog maar kortgeleden, in een kluis een boek met gedroogde planten gevonden. Nog een herbarium. Wie heeft het gemaakt? Deze vraag mondt uit in een zoektocht die ons brengt naar de mooiste bibliotheek van de wereld: de Bibliotheca Angelica in Rome. (LINK)

De grootste verzameling mammoetresten ter wereld ligt in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Die drooggelegde zeebodem was een paar duizend jaar geleden een enorme grasvlakte met hele kuddes mammoeten. (LINK)

Negenennegentig procent van het leefgebied op aarde bestaat uit water. Dat lijkt onzin, maar precies dat zegt één van de belangrijkste marien biologen van ons land. We moeten onze aarde Planeet water noemen, vindt planktononderzoeker Katja Peijnenburg. * Een première in De Toren: er zijn spectaculaire beelden van zeeleven te zien die niemand eerder zag. Vooral Simon de mysterieuze zeeolifant maakt indruk. * We weten bijna niets van die enorme blauwe wereld net onder onze neus. Dat blijkt maar weer als een andere onderzoeker in de aflevering, Nicole de Voogd, in een onderzeeër op driehonderd meter diepte een glazen spons vindt die twee garnalen een leven lang gegijzeld houdt. (LINK)

Marcel Musters volgt een Amerikaanse Nederlander die op het eiland Mauritius een dodoschat vindt. Dodowetenschapper Leon Claessens weet waar alle dode dodo’s gebleven zijn. (LINK)

Tweehonderdvijftig miljoen Indonesiërs groeiden op met het avonturenverhaal de Limburgse Eugène Dubois, maar in Nederland wist niemand wie hij was: de vinder van de missing link in de evolutie van dier naar de rechtopstaande mens, of homo erectus. (LINK)

Regie: Joost Engelberts. NTR

 

De toren