2016 – Documentaire – (4 x 50 min)

Een jaar in het spoor van de misdaad – Hoe bereidt een officier van justitie zich voor op een zaak? Wanneer besluit hij tot aanhouding van een verdachte? En welke risico’s mag de omgeving daar wel of niet bij lopen? Journalist, documentairemaker en Nipkowschijf-winnaar Coen Verbraak volgt officieren van justitie van verschillende parketten op de voet tijdens hun werk. Dat levert een unieke en meeslepende inkijk op in de wereld van het OM en de openbaar aanklagers.

In het eerste deel zien we een officier van justitie op een plaats delict waar net een man is geliquideerd. We zijn daarnaast ook bij de aanhouding van een Jihadverdachte en gaan met de officier van Justitie mee op reis naar Hongarije. In Limburg wordt een groot amfetaminelab opgerold. (LINK)

De officier opent een nieuw TGO, Team Grootschalig Onderzoek, omdat er een dode man onder verdachte omstandigheden op bed is gevonden. Ook blikt een officier van justitie terug op de zedenzaak van Robert M. en zijn we erbij als een internationale drugslijn wordt opgerold. (LINK)

In het derde deel krijgen we een blik achter de schermen bij de Valkenburgse Zedenzaak, waarin de zaaksofficier het zwaar heeft. We volgen een tbs-officier bij een gesprek met een zedendelinqent en kijken mee bij het eerste Jihadproces tot aan het vonnis. (LINK)

Aandacht voor het grote Haagse jihadproces en voor de oorlog in de Amsterdamse onderwereld. Ook kijken we mee bij een zoeking met Defensie. (LINK)

Regie: Coen verbraak. VARA

De Aanklagers