2002 – komedieserie

Humoristische, absurdistisch-satirische serie uitgezonden door de VPRO van 1990 tot 2005. Het woord “jiskefet” is Fries voor “vuilnisemmer” (in de meest letterlijke betekenis asvat) en werd als titel verzonnen door de regisseur.

Het serie programma was min of meer een voortzetting van het radioprogramma Borát, ook van de VPRO met veel sketches en improvisaties, met onder anderen Marjan Luif.

Regie: Pieter Verhoeff. VPRO

De dierenwinkel

Jiskefet, De dierenwinkel

Een ouderwetse, saai ingerichte winkel met achter de toonbank dozen met een etiket als “poes”, “vis” en “gems”. Met uitzondering van een fret in de eerste sketch, verschijnen de dieren zelf nooit zichtbaar in beeld. De verkoper (Koch) en klant (Romeyn) spreken in erg overdreven archaïsche taal en begroeten elkaar constant met “Goeiemiddag”, uitgesproken met een zachte g. Regelmatig komen er ook andere personen, gespeeld door Prins, in de winkel langs. Dit zijn onder andere een diereninspecteur, een overvaller (bewapend met een handboor) en de superheld Dierenvriend. De serie is geïnspireerd op de sketch over de ‘dead parrot’ (dode papegaai) van Monty Python, te herkennen aan onder meer het uitgangspunt van een disfunctionele dierenwinkel en de stofjas van de bediende.

Inspiratie door Monty Python kwam wel vaker voor. Denk aan ‘Engelse Sport’ van Jiskefet in relatie tot ‘Silly Olympics’ en ‘Philosophers Football’ van Monty Python.

Oboema & José

Jiskefet, Oboema & José

Oboema, gespeeld door Romeyn, is een echte Jarobe (een “witte bosneger” uit Amsterdam-Oost) die een baan als boekhouder heeft in Nederland en is getrouwd met José (Beppie Melissen). In de serie “Achter de Wolken” escaleert het avondeten steeds in slaande ruzie (“Dood! Dood! Dood, moet je! Ga nou eindelijk eens dood.”), waarna alles achter gesloten deuren weer bijgelegd wordt en Oboema de kijker een relatie-les leert. Oboema zelf is het type “jij doet het helemaal fout en ik een heel klein beetje” en geeft José altijd de meeste schuld in een ruzie.

Jiskefet – De dierenwinkel
Jiskefet – Oboema & José